2011. március 1., kedd

Érlelt mustáros-hagymás rozskenyér


Akkor ennyi bemelegítés után evezzünk messzebbre. Nekifogtam egy meglehetősen bonyolultnak tűnő-, ám a fenti kép alapján számomra nagyon ütős kenyérke elkészítésének:
http://www.thefreshloaf.com/node/21918/sour-rye-onion-and-mustard
Némi küzdelemmel lefordítottam a receptet, és megküzdöttem az angolszász mértékegységek minden csalafintaságával is.
Ma elkészítettem a "starter"-t (első fogás, induló, vagy használhatjuk az előtészta kifejezést is).
Ehhez egy tradicionális rozs-startert vadásztam le a netről, ezt itt: http://allrecipes.com//Recipe/rye-starter/Detail.aspx

A lényeg, hogy élesztő nélkül dolgozunk, és a levegőből ejtjük csapdába az ott lévő vad erjesztőket - melyek azonnal futásnak erednek, ha kenyeret akarunk sütni - állítja kedvenc kenyeres könyvem.
Ez természetesen a kovász készítésének a folyamata is egyben. Megfelelő körülmények között pusztán a liszt és víz keveréke is erjedésnek indul, és tovább erjed, ha tovább "etetjük".
Franciaország büszkélkedhet a legszebben fenntartott hagyománnyal, ott chef v. levain a neve a kovásznak. Elkészítési ideje kb. 7-10 nap.
Hát lássuk.
Én 18 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet kevertem össze 1,8 dl folyadékkal, mert szeretném, ha mást is készíthetnék majd ebből a kovászból. Lefedtem egy vastag ruhával, és holnap majd megetetem a kis gombócot.

Márciusi sajtos croissant

Persze volt egy-két kaland: orosz burgonyás cipó, scalli kenyér stb., de mire a fotós észbe kapott, addigra csak morzsás tányért fotózhatott...
Végre azonban kiteleltünk, és ezt ünnepelve megsütöttem az első márciusi croissant.
Sajnos a gyermek altatása megedzette az alját, máskülönben azonban szeretnivalóan selymes és lágy textúrájú lett, melyben édes és sós keveredik a vaj gazdagságával és a kétféle sajt karakterével.
A recept nem ír tölteléket, ám ha van időm, én bizony a belsejébe is rejtek egy sajtcsíkot. Most nem volt, így voltaképpen egész sajtbundát tettem rá a hatás fokozásáért.
Recept itt:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:iIM-Cg7EqBEJ:limarapeksege.blogspot.com/2009/03/express-croissant-reggelire.html+express+croissant+limara&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a&source=www.google.hu
Ez pedig a végeredmény a legnagyobb lapostányéromon: