2011. március 1., kedd

Érlelt mustáros-hagymás rozskenyér


Akkor ennyi bemelegítés után evezzünk messzebbre. Nekifogtam egy meglehetősen bonyolultnak tűnő-, ám a fenti kép alapján számomra nagyon ütős kenyérke elkészítésének:
http://www.thefreshloaf.com/node/21918/sour-rye-onion-and-mustard
Némi küzdelemmel lefordítottam a receptet, és megküzdöttem az angolszász mértékegységek minden csalafintaságával is.
Ma elkészítettem a "starter"-t (első fogás, induló, vagy használhatjuk az előtészta kifejezést is).
Ehhez egy tradicionális rozs-startert vadásztam le a netről, ezt itt: http://allrecipes.com//Recipe/rye-starter/Detail.aspx

A lényeg, hogy élesztő nélkül dolgozunk, és a levegőből ejtjük csapdába az ott lévő vad erjesztőket - melyek azonnal futásnak erednek, ha kenyeret akarunk sütni - állítja kedvenc kenyeres könyvem.
Ez természetesen a kovász készítésének a folyamata is egyben. Megfelelő körülmények között pusztán a liszt és víz keveréke is erjedésnek indul, és tovább erjed, ha tovább "etetjük".
Franciaország büszkélkedhet a legszebben fenntartott hagyománnyal, ott chef v. levain a neve a kovásznak. Elkészítési ideje kb. 7-10 nap.
Hát lássuk.
Én 18 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet kevertem össze 1,8 dl folyadékkal, mert szeretném, ha mást is készíthetnék majd ebből a kovászból. Lefedtem egy vastag ruhával, és holnap majd megetetem a kis gombócot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése