Többször sütöttem már ezt az ötletes kalácskoszorút. Nagyon szeretem, hogy remekül variálható a tölteléke!
A receptet, ha jól emlékszem, Gabojszánál is láttam Mákvirág néven, de Limaránál is megcsodáltam már. Persze kissé átalakítottam a családnak, illetve nem fordítom ki a szeleteket sütés előtt, mert nekem akkor túlságosan ellapul a kalács.
Nagyon látványos megoldás bejgli helyett, ráadásul a sült dió sokkal jobban érvényesül benne!
Hozzávalók:
55 dkg finomliszt
3 dl tej
1 nagy csipet só
1 tojás + 1 sárgája
3 ek. cukor
0,5 dl olaj
2,5 dkg élesztő
A szokásos módon előbb kovászt készítek kb. 10 dkg lisztből, 1 dl tejből és az élesztőből 10 perc alatt. Hozzákeverem a többit és kalácstésztát dagasztok. Letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtok belőle.
Töltelék:
25 dkg őrőlt dió
10 dkg cukor
1 csapott mokkáskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
kb. 5 dkg aprított aszalt sárgabarack
kb. 5 dkg reszelt vagy apró kockára vágott marcipán
3-4 evőkanál pikáns lekvár (sárgabarack vagy más is lehet)
A tésztát megkenem lekvárral, megszórom a dióval, amiben elkevertem a fahéjat és a citromhéjat, majd meghintem az apróra vágott aszalt sárgabarackkal és marcipánnal. Feltekerem mint a beiglit.
Egy nagy, picit kivajazott sütőlemezre sütőpapírt terítek és a feltekert tésztát átemelem rá. Karikába hajtom és szépen összeillesztem. Egy éles késsel kb. másfél ujjnyi vastagon bevagdosom és picit elfordítom oldalra, hogy a töltelék egy része pirulhasson is.
Letakarva kb. 30-35 perc alatt újra kelesztem, lekenem tojássárgájával és 170-180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöm.
Uhhh, Ági....
VálaszTörlésEz a kalács valami gyönyörűséges!!!!
Szia!
VálaszTörlésOlvastam a Délvilág gasztronómiai magazinjában a cikkedet, úgy kerültem ide. További sok sikert!
phzs
ecet-es-olaj.freeblog.hu