2011. december 1., csütörtök

Aszalt szilvás-levendulás csillag



Aszalt szilvás-levendulás karácsonyi csillag

Hozzávalók:
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg hideg margarin/vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg apróra vágott aszalt szilva
  • 1tk. levendulavirág (gyógynövényboltból, el is hagyható, bár…)
  • 1 tojás
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só
Az eredeti recept Limaránál található (http://limarapeksege.blogspot.com/2010/12/aszalt-afonyas-levendulas-keksz.html), ezt alakítgatta a család, mert a tihanyi levendulából maradt bőségesen.
Robotgépbe készítem a lisztet, a sütőport, a sót és a kockára vágott vajat. Morzsásra keverem, majd hozzáadom a cukrokat, aszalt szilvát és levendulát. A tojást a végén adom  hozzá, de épp csak keverek egyet rajta. Mehet a hűtőbe egy éjszakára, vagy a fagyasztóba kb. 30-40 percre. Ha kézzel készítjük, gyors mozdulatokkal dolgozzunk, és csak pár percig tartson.
A hűtött tésztát rendesen lisztezett deszkán kinyújtom kb. 2 mm vastagra és csillag alakú kiszúróval kiszaggatom. 160-170 fokos, előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt rózsaszínűre sütöm. 
Ha szorít az idő, mindjárt háromféle süteményt varázsolok belőle: 
egy részét összeragasztják a család ráérő tagjai (khm…) egy kis sűrű szilvalekvárral, 
egy részét pedig vaníliás porcukorral meghintve tálalom egy csésze forró fekete mellé. 
A harmadik adagra vizes ecsettel fényes és gyors máz kerülhet.
Máz: 3 evőkanál porcukrot egy fél citrom levével elkeverek sűrűre. Ecsettel megkenem a csillagokat, végül pedig kisebb aszalt szilvadarabokat vagy áfonyát nyomok a közepükre, de volt már, hogy diót, mazsolát kaptak. Hamar megszáradnak, és feldobják a decemberi délutánokat!
(Egyébként nem vagyok túlságosan "mázas kedvű", az 1-2 napig dobozban várakozó finom csillagok önmagukban is ízletesek!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése