2011. december 10., szombat

Karácsonyi marcipános gyümölcskenyér

Ez a recept azért remek, mert a sütemény egy hétig is vidáman eláll, a zamata pedig egyre tökéletesebb!

Hozzávalók:
Töltelék:
  •  5 dkg aranyszínű mazsola
  • 5 dkg barna mazsola
  • 5 dkg pirított, durvára vágott mandula
  • 5 dkg pirított dió vagy grillázs
  • 10 dkg citrusmix (5-5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj)
  • 10 dkg darabosra vágott cukrozott cseresznye vagy piros aszalt gyümölcs
  • 5 dkg finomra vágott étcsokoládé
  • 5 dkg liszt
  • 0,5 dl rum
Tészta:
  • 20 dkg finomliszt
  • Fél csomag sütőpor
  • 10 dkg marcipán
  • 5 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál mandula aroma
Díszítés:
  •  4 evőkanál felforralt és leszűrt baracklekvár
  • 1 csomag marcipán
  • 0,5 dl barackpálinka (gyerekes családban elhagyható)
Előző nap keverjük össze a gyümölcsöket, aszalmányokat a rummal, és hagyjuk szobahőmérsékleten. Másnap keverjük bele a csokit és a diót/grillázst is, végül forgassuk össze a liszttel. A tésztához keverjünk össze egy tojást a marcipánnal, tegyük hozzá a vajat, cukrot, mézet, a többi tojást, végül a vaníliás cukrot, a reszelt héjakat és a mandula aromát. A lisztet külön tálban keverjük össze a sütőporral és apránként forgassuk bele a masszába. A sütőt 200 fokra melegítsük fel.
A gyümölcsös keveréket laza mozdulatokkal keverjük össze a tésztával és öntsük bele egy 1 kg-os, kivajazott, kilisztezett kenyérsütő formába. Simítsuk el a tetejét egyenletesre. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160-170 fokra, és süssük készre a gyümölcskenyeret kb. 40-50 perc alatt.
A gyümölcskenyeret még melegen tegyük rácsra (locsoljuk meg egy kevés forró barackpálinkával) és kenjük be baracklekvárral. A marcipánt porcukorral meghintett táblán nyújtsuk ki, és csomagoljuk be vele a kenyeret. Akkor tapad jobban, ha vizes kézzel végigsimítunk a tésztán tapasztás előtt, és a beburkolt sütit is kenjük szépen át, ettől fényes a marcipán-takaró.
Ízlés szerint tovább díszíthető, de így is karácsonyi asztalunk dísze lesz!
A receptet a Szakácsok könyvében találtam, onnan finomodott tovább házi használatra. Kifejezetten érdemes hamarabb elkészíteni, de ajándékba is tökéletes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése