2011. december 22., csütörtök

Pikáns pulyka-Stroganoff

Egy igazi ünnepi ínyencség!

Ez a pulykamell nem az uborkától, hanem a pikáns tejfölös mártástól lesz igazán különleges.
Hozzávalók 4 fő részére:
·     
       70 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva
·         1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
·         25 dkg gomba tisztítva, szeletelve
·         25 dkg mélyhűtött zöldborsó
·         1,5 dl tejföl
·         2 evőkanál liszt
·         3 dl marhahúslé (vész esetén kockából)
·         2 evőkanál mustármag
·         1 evőkanál mák
·         3 dkg vaj finoman felolvasztva
·         3 evőkanál olívaolaj
·         1 mk. só
·         frissen őrölt fekete bors
·         pár csepp citromlé
·         Díszítési lehetőség: friss zöldfűszer ágak (kakukkfű, rozmaring), illetve 1-2 szelet pirított gomba és tejföl
Köret: 25-30 dkg tagliatelle tészta, de ha igazán finomat akarunk: 50 dkg lisztből, 4 tojásból és egy nagy csipet sóból tésztát gyúrunk és szélesmetéltet készítünk…
Elkészítés: Az olajat egy nagy lábasban melegítsük fel és erős lángon süssük benne félkésznél kissé tovább a sózott, borsozott pulykamellet. Vegyük ki a húst egy tányérra és az olajon pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a gombát és kb. 5 percig pároljuk. Csökkentsük a lángot minimumra és a hagymás gombát szórjuk meg liszttel, majd kevergessük kb. 3-4 percig. Emeljük közepesre a hőmérsékletet és tegyük a lábasba a húslevet is. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd kis lángon sűrítsük be a mártást. A húscsíkokat tegyük vissza a lábasba, adjuk hozzá a borsót, és fedő nélkül főzzük kb. 5 percig. A tejfölt (2 evőkanál díszítésnyi kivételével) keverjük össze a mustármaggal és adjuk a gombás húskeverékhez. 1-2 percig még kevergetve főzzük. Pár csepp citromlével készre ízesítjük.
A főtt tésztát tegyük rá az olvasztott vajra, szórjuk meg mákkal (nem darált!), és előmelegített tálra helyezve öntsük a közepébe a gombamártásos húst. Locsoljuk meg tejföllel és díszítsük ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése