2011. december 1., csütörtök

Tejszínes kalács csokival és aszalt meggyel


Tejszínes kalács aszalt meggyel és csokival

Ebben a receptben azt szeretem a legjobban, hogy a kalács másnap is puha és finom, nem úgy mint egyes fonott borzalmak, amelyek a kisülést követő harmadik órától szomorú száradásba kezdenek.
Érdemes kipróbálni és egy adventi vasárnapon elővarázsolni!

Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só és csipetnyi aszkorbinsav (ha nincs, egy kanálka ecet)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg aszalt meggy
  • 10 dkg kockára vágott étcsoki/egy része lehet reszelt is
  • 1 tojássárgája: kenéshez
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel elkeverem, majd az átszitált liszt közepébe öntöm. Picit megszórom liszttel és öt percig pihentetem. A többi hozzávalót belekeverem (ne legyenek hidegek) és tésztát dagasztok. Ne ijedjünk meg, eleinte kissé ragadós, hamar kellemesen ruganyos, nedves tésztalabda lesz. Letakarva duplájára kelesztem. Hangulattól függően kétfelé vagy háromfelé veszem, és egyenként téglalapra nyújtom. Megszórom a meggy és a csoki felével és feltekerem. Ugyanígy járok el a másik/harmadik felével is, majd a hengereket összefonom. Közepes méretű, sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsibe teszem, és fél órát pihentetem. Végül lekenem tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Az első negyedóra után bekukkantok, és ha nagyon pirul a teteje, befedem alufóliával. Rácson hűtöm ki, csak utána szabad szeletelni!
Tanács: Jobb, ha kicsit lazábbra, hosszabbra hagyjuk a fonatot, vagy pedig egy-két helyen megszurkáljuk, így nem reped meg.
Az eredeti recept Moha konyhájából származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése