2011. február 6., vasárnap

Gazdag sonkás-májas kifli

Rögtön ígéretet teljesítek.
Itt a többek által kért gazdag sonkás-májas kifli receptje.
Egy olyan kiflit szerettem volna készíteni, melynek nemcsak a tölteléke finom, hanem a tésztája is gazdag és ízletes.
Ez amolyan egy csapásra kétféle kifli, hiszen egyik felét sonkás-, másik felét májas töltelékkel töltöttem meg.

Hozzávalók:

1 kg finomliszt
Kb. 5 dl tej
50 dkg margarin
5 dkg élesztő
Kb. 1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
4 tojás sárgája
1 evőkanál burgonyapehely
1 csipet aszkorbinsav
10-15 dkg sajt és füstölt sajt keveréke (én legutóbb ementálit választottam társaságnak)

Általában egy kis kovászt készítek, azaz 1-2 dl meleg tejbe (38 fokos) teszem az élesztőt, majd 1-2 evőkanál liszttel szépen elkeverem. Végül a tetejét is meghintem liszttel és letakarva 10-15 percig felfuttatom.  Ha túl hűvös van a konyhában, érdemes egy kis mikróban melegített tányért tenni a tetejére, hogy meg ne fázzon szegényke.

A többi lisztet átszitálom, mély tálba teszem, és hozzáadom az elkészült kovászt, majd a többi-, kb. azonos hőmérsékletű hozzávalót. A tej lehetőleg langyos legyen, de a zsiradékot ne olvasszuk fel, csak szobameleget használjunk. A sót a tál szélére szórom, onnan keverem majd bele, nehogy tönkretegye az élesztő munkáját, ha közvetlenül érintkeznek. Kb. 10-15 perc alatt szépen kidagasztom, majd pici vajat téve a kezemre még egyszer átgyúrom. Ezt követően kelesztőtálban duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
Az elkészült tésztát kisujjvastagságúra vagy vékonyabbra nyújtom, éles késsel háromszögekre vágom, majd megtöltöm. A kifliket tojással (vagy "úri tojás-helyzetben" csak tojássárgájával) megkenem, majd a májas kifliket szezámmaggal-, a sonkásokat pedig sajttal v. egész köménymaggal (teflonserpenyőben átpirított az igazi!) szórom meg. Erre azért lehet szükség, hogy könnyebben dönthessünk, melyiket kóstoljuk meg először... :-)
 Variáció: a töltelék előtt olvasztott vajjal átkenhetjük a tésztát, így még lágyabb textúrájú lesz a kiflink.

Kakukkfüves-májas töltelék:
Hozzávalók:
1 fej lilahagyma  pici olajon megfuttatva
Kb. 20-25 dkg pulykamáj v. csirkemáj (a pulykamájat mindenképpen érdemes előtte kb. 1 órára tejbe áztatni)
só, bors, kakukkfű
Az olajon megfuttatott hagymához hozzáadjuk az összekockázott májat, és finom lángon néhány percig sütjük. A fűszereket a legvégén adjuk hozzá, hogy a só ne keményítse meg a májat.

Sonkás töltelék:
Hozzávalók:
Kb. 2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tej
Ebből pici sóval, fehérborssal, szerecsendióval besamell alapot készítek, majd hozzáteszek
Kb. 20 dkg sonkát és
8-10 dkg füstölt sajtot
1 szikkadt zsemlét tejben áztatok, majd jól kinyomkodva szükség szerint egészítem ki a tölteléket.
Bazsalikom, borsikafű egészíti ki a mesét, de évszakonként újhagyma v. petrezselyem is beleugorhat.

A lekent és kicsit újrakelesztett kiflik előmelegített-, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt sülnek meg, de azért jobb ellenőrizni, és esetleg az első negyedóra után fóliával betakarni/vagy picit csökkenteni a hőt, hogy végül aranysárga-, roppanó külsejű-, de belül puha és finom kifliket emeljünk ki a sütőből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése