A különleges név azért kívánkozott ide, mert kb. ezeket a hozzávalókat lehet megtalálni egy kis erdei lak kamrájában, így tél végén. A recept teljes egészében a családfő kreativitását dicséri. Nemkülönben a nyuszi elejtése...
Végeredményben nagyon egyszerűen összeállítható elemózsiáról van szó, mely más vadból is elkészíthető.
Sajnos igen hamar el is fogyott, a képre ezúttal nem maradt idő :-).
Hozzávalók:
1 vadnyúl combjai és gerince
15 dkg füstölt szalonna
1 üveg szilvabefőtt
5 cl vörösborecet
2 alma
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, kakukkfű, olivaolaj
A húsokat lehártyázzuk!, frissen durvára tört borssal megszórjuk, olivaolajjal picit meglocsoljuk és nagyobb-, magas falú tepsibe vagy vaslábosba tesszük.
A szilvabefőtt levéből kb. másfél decit aláöntünk, a borecetet szintén és a meghámozott zöldségeket nagyobb darabokra vágva úgyszintén belerakjuk.
A négyfelé vágott almát (héjával) és 4-5 szem szilvát a nyuszi köré rakosgatunk.
Ha szükséges, még egyszer megborsozzuk, sózzuk, kakukkfűvel megszórjuk és a húsokat a füstölt szalonna szeletekkel gyengéden betakargatjuk.
A tepsit fóliával alaposan lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a fóliát levéve 210 fokon készre sütjük.
Köretnek parmezánnal dúsított házi krumplipürét kívántunk a szilvabefőtt maradék szilváival.
Végül St. Andrea 2007-es Áldás bikavérét választottuk hozzá.
A bor határozott karaktere, szép harmóniája és érett gyümölcsei kísérték utolsó útjára nyulunkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése